Dates and chocolate pie

This pie is wonderful! The bottom is rather crunchy and the top tastes like a luxurious kind of chocolate mousse.

Deze vlaai is geweldig! De bodem is eerder krokant en de vulling smaakt als een luxueuze variant op chocolade mousse.

dates and chocolate pie

The bottom is made of 225g of crunched cookies mixed with 115g of melted butter. This mixture needs to harden in the fridge for at least half an hour. At first, the bottom seemed very dry even with the butter. After it had hardened in the fridge, it was perfect though, so be carefull not to add too much butter.

De bodem is gemaakt van 225g fijn verkruimelde koekjes gemengd met 115g gesmolten boter. Dit mengsel moet opstijven in de koelkast voor minstens een half uur. Eerst leek de bodem erg droog, zelfs met de boter erbij. Nadat het opgesteven was, was het echter perfect. Voeg dus niet te veel boter toe!

037

For the filling, you will need:

50g dry cakecrumbs // 60ml orange juice // 115 pip-less dates // 25g chopped nuts // 175g milk chocolate // 300g whipped cream

Mix the dry cakecrumbs with orange juice. Heath the dates in a little bit of orange juice. Mash them.

 

Voor de vulling heb je nodig:

50g droge cakekruimels // 60ml sinaasappelsap // 115 ontpitte dadels // 25g fijngehakte noten // 175g melkchocolade // 300g slagroom

Mix de droge cakekruimels met het sinaasappelsap. Verwarm de dadels in een bodempje sinaasappelsap en plet ze nadien.

039

Mix the dates with the cakecrumbs and add the chopped nuts.

Mix de dadels met de cakekruimels en voeg de fijngehakte noten toe.

038

Melt the chocolate and 60ml cream au bain marie. Whip the rest of the cream and mix this through the melted chocolate. Then mix this carefully with the dates and nuts. Pour this into the cold bottom of the pie and flatten it with a knife. Let stiffen in the fridge!

Smelt de chocolade en 60ml room au bain marie. Klop de rest van de slagroom stijf en meng dit door de gesmolten chocolade. Meng dit dan voorzichtig met de dadels en de noten. Giet dit in de opgesteven bodem en strijk glad met een mes of spatel. Laat opstijven in de koelkast!

041

We loved it! I decorated the pie with grated chocolate and powdered sugar.

Wij vonden hem in elk geval fantastisch! Ik versierde de taart met geraspte chocolade en poedersuiker.

043

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: