Banana- chocolate bread

Banana bread

Banana bread

This was an unexpected succes! It is a recipe from my exotic and fairtrade cookbook and at first I was a bit reluctant. The term ‘bread’ is a bit misleading. In reality, it is the perfect marriage between bread and cake. The dough doesn’t need kneeding or rising and the core ingredients are butter, cane sugar, eggs and flour. The secret is adding 3 times as much flour (300g) compared to less sugar (100g) and even less butter (85g). This way, the texture feels less fat and it tastes less sweet than cake.

I started with mixing butter, sugar and 2 eggs. Then came the time to add the magic ingredients: ripe mashed bananas, fairtrade chocolate, buttermilk  and chopped brazil nuts. Add the soft ingredients first: the bananas and the buttermilk. Then, add the flour and lastly add the chocolate and the nuts. The baking time is long (1 hour!!) but it’s SO worth it! I’m already thinking of possible variations!

Dit was een onverwacht succes! Het is een recept uit mijn exotisch en fairtrade kookboek van Oxfam en eerst was ik maar matig enthousiast. De term ‘brood’ is immers wat misleidend en doet mij denken aan suikerbrood en dat is absoluut niet mijn ding. Gelukkig is dit ‘brood’ helemaal iets anders, ik zie het als het perfecte huwelijk tussen brood en cake. Het deeg moet niet gekneed worden en moet niet rijzen en de kerningrediënten zijn boter, rietsuiker, eieren en bloem. Het geheim is het toevoegen van driemaal zo veel bloem (300g) dan suiker (100g) en boter (85g). Op deze manier smaakt het minder zoet en vet.

Ik begon met het mixen van boter, suiker en 2 eieren. Dan was het tijd om de magische ingrediënten toe te voegen: rijpe geplette bananen, fairtrade chocolade, karnemelk en gehakte Amazonenoten. Start met het toevoegen van de zachte ingrediënten, dus de bananen en de karnemelk. Voeg dan de bloem toe en eindig met het toevoegen van de gehakte chocolade en de noten. De baktijd is erg lang (een uur!) maar het is ZO de moeite waard! Ik ben nu al aan mogelijke variaties aan het denken!

Advertisements

2 responses to “Banana- chocolate bread

  1. Pingback: Chocolate and orange Teabread | coralidea

  2. Pingback: Mango and brazil nuts teabread | coralidea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: