Poppyseeds and orange cookies

029 (2)I based myself on a recipe from this book. I adapted the recipe a bit: in the book, they use grinded poppyseeds but I like it when my cookies are a bit more cruncy so I added them without grinding. Also, the recipe in the book requires cranberries in a pot. I had a lot of troubles finding that so I used orange jam.

Ingredients:
– 200 g (7 ounce) flour
– 75 g (2,6 ounce) sugar
– 100 g (3,5 ounce) cold butter, chopped in little bits
– 1 egg
– 50 g (1,8 oucne) poppyseeds
– 150 g (5,3 oucne) marzipan
– orange jam

Make a dough using flour, sugar, egg, butter and poppyseeds. Mix the dry ingredients first, then add the egg and end with the butter. Mix thoroughly.
Cut the marzipan in little bits and mix them through the dough.
Roll your dough into a cilinder with a diameter of 3 cm (1,2 inch).
Cut this into slices of 2 cm (0,8 inch) wide and lay them on your baking tray.
Make a small cavity in each cookie and fill these with the orange jam.
Bake the cookies for 12 min at 180°C (64F) (for a traditional oven).

 

Ik baseerde me op een recept uit dit boek. Ik paste het recept wat aan: in het boek gebruikten ze gemalen maanzaad, ik deed het er zo in om het krokant te houden. Ook gebruikten ze in het boek cranberry’s uit een pot.. Ik zocht me suf en keek in 3 verschillende supermarkten, maar kon dat nergens vinden. Daarom verving ik de typisch Amerikaanse bessen door sinaasappelconfituur met stukjes.

Ingrediënten:
– 200 g bloem
– 75 g suiker
– 100 g koude boter
– 50 g maanzaad
– 1 ei
– 150 g marsepein
– sinaasappelconfituur met stukjes schil in

Werkwijze:
Van de bloem, suiker, ei, boter en maanzaad kneed je een deeg. Eerst meng je de droge ingrediënten, pas dan voeg je het ei en tot slot de boter toe.
Snij de marsepein in kleine stukjes en meng dat losjes door het deeg.
Maak van het deeg een rol van zo’n 3cm doorsnede. Maak hier plakjes van 2cm dik van en leg ze op je ovenplaat (gebruik liefst bakpapier, zo vermijd je zwarte of klevende koekjes!).
Maak een kuiltje in de plakjes en doe hier de sinaasappelconfituur in. Bak de koekjes 12 minuten op 180°C (voor een traditionele oven).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: